BURGER BEGROTING

COMMUNITY BUILDING

DEMOCRATISCHE VERNIEUWING

BRIDGING THE GAP

COCREATIE PARTICIPATIE

Masterclass ABCD
met Jim Diers en Cormac Russel

Een Masterclass met drie lange dagen alles, maar dan ook alles over de ABCD-methode. De methode voor wijkontwikkeling die aantoonbaar wijken sterker maakt. Onder leiding van John McKnight heeft de Universiteit van Chicago in 1993 onderzoek naar gedaan (en doet dat nog steeds) , daaruit bleek dat wijken en gemeenschappen die in staat zijn zichzelf permanent te kunnen versterken en ontwikkelen, functioneren volgens een aantal principes. Die principes worden ABCD genoemd: Asset Based Community Development.

Neighborpower and Big Society

 De Masterclass wordt gegeven door drie internationale trainers. Jim Diers is een autoriteit op het gebied van neighborpower  in de Verenigde Staten en ook bekend als adviseur van de Britse regering voor de “Big Society”.  Jim is al 37 jaar actief op het gebied van de  participatieve democratie. Hij was het hoofd Neighbourhood Department in Seattle. En nu professor  en hoogleraar aan de University of Washington.

Cormac Russel is de  directeur van  Nurture Development en president van ABCD  Europe. En lid van de Asset Based Community Development (ABCD) Institute in Chicago.  Net als Jim traint over de hele wereld wijken, organisaties en overheden in de ABCD-aanpak en andere empowermentstrategieën. 

Joop Hofman (Rode Wouw) is de derde trainer.  Hij is faculty member van ABCD Europe. Joop begeleidt vele gemeenten bij het invoeren van vormen van burgerregie en zelfsturing. Minister Plasterk zei ooit over hem: “Joop ís Burgerkracht”.

De combinatie van deze trainers is bijzonder. Ze komen elkaar overal op de wereld tegen. Alleen in Nederland werken ze samen in één Masterclass. Tot nu toe waren dat driedaagses in Olst, Schiedam, Nieuwegein, Goeree-Overflakkee, Hoogeveen en Apeldoorn.  En elke keer weer wordt de Masterclass gezien als een “livechanging experience” zoals een deelnemer het uitdrukte. Het laat je zien hoe het echt anders kan, dat het werkt en ook de confrontatie met de dagelijkse gewoontes waar je je als professional  in laat meeslepen.

Naast de Masterclass verzorgen Cormac Russel en Joop Hofman ook tweedaagse werktrainingen ABCD. In 2017 o.a. in Maastricht en  Sittard-Geleen


Voor meer informatie: joophofman@rodewouw.nl